Timonetten kylä

Tammikuun 2010 maanjäristyksen jälkeen suuri joukko kotinsa menettäneitä ihmisiä lähti pakolaisina pääkaupunkiseudulta etsimään apua ja suojaa muualta Haitissa. Yhteistyöjärjestömme YWAM Haiti perusti Timonetteen telttakylän pakolaisille ja alkoi rakentaa heille uusia pysyviä koteja.

Nyt kylään on rakennettu sata kotia maanjäristyksessä kotinsa menettäneille perheille. Näistä sadasta suomalaisten varoilla on rakennettu 30 kotia. Telttakylä on saatu purettua ja yhteensä noin 500 ihmistä asuu turvallisissa uusissa kodeissaan. Lisäksi kylässä on vaatimattomissa savimajoissa asuvaa alkuperäistä kylän väestöä noin 1500 henkilöä.

Koulu

Haitilla monet lapset jäävät lukutaitoa vaille, koska vanhemmilla ei ole varaa lähettää lapsia kouluun. Erityisessä vaarassa ovat yksinhuoltajaperheiden lapset. Timonetten kylään on rakennettu vuonna 2012 uusi koulu, joka palvelee sekä maanjäristyspakolaisten lapsia että kylän alkuperäisasukkaiden lapsia. Apua Haitille ry on keväästä 2013 lähtien tukenut yhdeksän lapsen koulunkäyntiä. Koulumaksu kattaa opetuksen lisäksi yhden lämpimän aterian koulupäivän aikana.

Työllisyystilanne

Haitin työttömyysprosentti on noin 70%. Monilta perheiltä puuttuu työtä ja se tarkoittaa tiukkaa taloustilannetta; joskus ei ole varaa ostaa ruokaa ja usein lasten koulumaksut jäävät maksamatta. Vaikka kylällä olisi monenlaista tehtävää, avustusjärjestöjen varat eivät riitä ihmisten palkkaamiseen siinä määrin kuin työtä olisi tarjolla. Tavallinen kuukausipalkka on noin 100 euroa.

Apua Haitille ry on vuodesta 2012 lähtien tukenut kuuden perheen työllistymistä 150 eurolla kuukaudessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että toinen vanhemmista (yleensä isä) tekee kokopäivätyötä. Työllistämisprojektin avustuksella on voitu rakentaa Timonetten kylään mm. koulu ja teitä.

Kaivo-projekti

Haitissa on maailman vähiten puhdasta juomavettä asukasta kohti. Timonetten kylässä on yksi kaivo, josta saadaan puhdasta vettä. Tavoitteena on kuitenkin saada uusi kaivo ja vettä lähemmäksi niin, että Timonetten asukkaat voisivat kasvattaa mango-, sitruuna- ja banaanipuita alueella. Kylään on saatu Yhdysvalloista kaivonporaustiimi ja -laitteisto.

Kalankasvatusta

Timonetteen on rakennettu kalankasvattamo. Puhdistuspumput ja hapen tuottaminen kaloille on toteutettu aurinkoenergialla, koska kylään ei vielä tule sähköä ja sähkön saanti Haitilla ei ole muutenkaan varmaa. Kalojen tuottamaa lantaa käytetään lannoitteena puiden istutuksessa. Lämpimään ilmastoon soveltuvia kalalajikkeita on useita ja jotkut kalalajikkeet tuottavat hyvin eivätkä vaadi huippuolosuhteita, vaikka kalankasvattamo onkin varustettu modernilla tekniikalla.

 • YWAM Haiti on rakentanut kodit 100 perheelle
 • Apua Haitille ry:n kautta kodin on saanut 30 perhettä
timonet
Koteja Timonettessa
Apua Haitille tiimi tarkastuskäynnillä Timonettessa
Apua Haitille tiimi tarkastuskäynnillä Timonettessa

 

Turvallisia koteja

 • Perustus maanjäristysvahvistettu
 • Harkkoseinät ja sementtilattia
 • Katto galvanoitua peltiä
 • Kattotuolit, ovet ja ikkunat kyllästettyä puuta
 • Erillinen WC/peseytymistila talon takana
Turvallisia koteja
Turvallisia koteja

Miten autamme perheitä

 • Haitilaisista 70% työttömiä
 • 150€/kk voidaan tukea yhden perheen työllistymistä
 • Kylässä useita työllistäviä projekteja
Talojen rakentamista
Koulun rakentamista

Kouluprojekti

 • Timonetteen on rakennettu uusi koulu
 • koulu palvelee sekä pakolaisperheitä että kylän alkuperäisiä asukkaita
Koululaisia
Koulussa on luokat 1-6
kolome
Lapsille tarvitaan sponsoreita koulumaksuja varten. 30€/kk tuetaan kolmen lapsen koulunkäyntiä.

Kylän omia projekteja

Kalankasvattamo
Kalankasvattamo
Kalankasvattamo toimii aurinkoenergialla
Kalankasvattamo toimii aurinkoenergialla
Teurastamoa rakennetaan tälle paikalle
Teurastamoa rakennetaan tälle paikalle

Kaivoprojekti

 • Haitilla vähiten puhdasta vettä asukasta kohti maailmassa
 • Kylässä yksi hyvä kaivo
Kaivonporausta
Kaivonporausta
Vedenjakelu
Vedenjakelu
Kasvimaa
Kasvimaa
Kasvimaa
Lisää kaivoja tarvitaan jotta perheet voivat perustaa kasvimaita